Yakadan kız bebek hırka yapılışı
Yakadan kız bebek hırka yapılışı
Kullanılan Malzeme; 2,5 numara şiş ve iki adet bebe yünü
Hırkanın daha büyük boyda olması amacıyla şiş numarasını artırabilirsiniz.Veya bebe yünü yerüne daha kalın yün kullanabilirsiniz.
71 İlmekle başlıyoruz 4sıra haroşa ördükten sonra sağve sol kıyı (ilik ve düğme) yerleri amacıyla 8 ilmek haroşa örüyoruz. 1 artırma 3 düz, 1 artırma 1 ör 1 artırma 3 ör,1artır 1 ör 1 artırarak devam ediyoruz.Son 8 ilmek tekrar haroşa 8 ilmekten 1 evveli 1 artırma olacak.Tersten ters örüp düz tarafına geldiğimizde 8 haroşayı unutmuyoruz.Haroşadan sonra 1 artırma yap önceki sırada yaptığın artırmayı ör v e3 ilmeği önden toplayarak bir al artırmayı ör ve artır.Ortadaki 1 ilmeğin kıyılarını her sırada ( 1 sıra gidiş geliş) artırıyoruz.Sırayı böylelikle bitiriyoruz.Tersten tekrar ters örüyoruz,düz yüzüne geldiğimizde artırmaları her sırada artırarak devam ediyoruz.Fakat her sırada toplamıyoruz(3 ilmek bir arada aldığımız toplama) iki sırada bir aynı hizadaki ilmekleri yani önceki topladığımız bir ilmeği önceki ve ileriyle birlikte topluyoruz.Böylece 8 top olacak şekilde yapıyoruz. 8 toptan sonra her sırada hem artırmayı hem toplamayı yapıyoruz.Böylece ortadaki toplama prosedürü 13 . sıraya ulaştığında toplamalara devam ederek artırmaları kaydırıyoruz.Yani 8 sıra haroşanın yanısıra 1 düz örüp 1 artırıyoruz 1 artır 1 ör 1 artır yaptığımız yerleri artırdığımız yerden 1 evveln ve 1 sonrasından artırıyoruz.(artırdığımız yerin içersinde 3 düz örgü olacak) haroşaların kıyılarından 1 er 1 er ortadaki artırmaların 2 şer 2 şer artarak düz örgü olması gerekiyor.( yani haroşaların kıyıında 1. sıradan 1 düz artırma 2. sıradan 2 düz artırma böylelikle 3,4 diye devam edecek.Ortadaki artırmalarda 3 ilmek kıyıları artırma 2. sırada artır bu şekilde ikişerli yaprakları böylelikle kapatıyoruz.Düz örüp kollarını ayırmak amacıyla iki dilim sonrasındaki artırmanın tam ortasından ip geçirip 3 dilimden ileri artırmanın tam ortasına kadar ip geçirip şişimizi çıkarıp 4 dilim örmeye devam ediyoruz.Tekrara yukarıdaki kol amacıyla yaptıklarımızı tekrar yapıp kalan 2 dilim önüde örüyoruz.4 sıra kolları ayırdıktan sonra kolları düz örüp yeniden numune kuruyoruz.Haroşaları örüp şişten ilmek kaçırmadan 6 ilmek çıkarıp arkadaki üç ilmeği şişe önden geçirip başka kalan ilmekleride geçirip burgu yapıyoruz 1 örüp tekrar burgu gerçekleştirme amacıyla 6 ilmek şişten bırakıp arkadaki 3 ilmeği şişin ters doğrulusunda yani yeleğin ters yüzüne bakan taraftan şişe geçirip açtığımız burguları kapatıyoruz 1 örüp aynen bu şekilde burgulara devam ediyoruz.Tersten ters örüp bir ileri sıraya geldiğimizde burguların ortasında 1 ördüğümüz ilmeklerin kıyılarından 1 er adet artırıyoruz .Tersten ters örüp 7 sıra düz örüyoruz 7. sırada burgulardan 1 evvel 2 ilmek 1 örüp 1 artır 1 ör 1 artır tekrar iki ilmeği 1 ör yapıyoruz ve tersten ters örüp alt sırada tekrara burgularımızı yapıyoruz ve burgulardan sonra hırkanın bitimine kadar düzden düz arkada ters alarak örüyoruz.Sonra da 5 sırayı haroşa yapıp kesiyoruz.
Kol uzunluğu , kolu hırkanın üstüne koyduğumuzda hırkanın bitimindeki haroşanın üstüne istikbal şekilde ayarlıyoruz ve dikiyoruz.
İlik açmayı unutmadan devam ediyoruz örmeye (ilik haroşanın 1 sırada 8 ilmekten iki ilmek ör 2 ilmek bir 2 ilmek bir olacak şekilde topla tekrara iki ilmeği ör .Yani 6 ilmek kalması gerekiyor 8 ilmekten,başka sırada iki,iki topladığımız ilmeklerin ortasında iki ilmek artırıyoruz . bu şekilde iliğimiz sonuçlanmış oluyor.
Kollara geldiğimizde ; 2şişle olmayacağı amacıyla mecburen 5 şiş kullanıyoruz (çorap şişi kullanılabilir.)Belde aptığımız burguları aynı şekilde uyguluyoruz.Burguların bitiminde her sırada 1 kolun sağ doğrulusunda kesiyoruz ,yani iki ilmek bir örüyoruz(1 sıra kolun başında başka sıra kolun sonucunda kesiyoruz 1 sıra (gidiş geliş) son beş sırayı haroşa yapıp kesiyoruz .Eğer ilikleri burguların başlama ve bitimine göre koyarsanız hırkada bel bölgesinde açılma olmaz.1 sıra haroşadan sonra ilik yerleştiriyoruz .İstediğiniz Aralıkta ilik bırakabilirisiniz.
Temizlik:Çamaşır makinesi; 30-40 derece ve elde yıkama tercih edilmelidir.Deterjan seçiminde yerli mamüller tercih edilmesi Türkiye ekonomisi amacıyla çok önemlidir.Memleketimizi ve kendi insanımızı sevdiğimiz,değer sunduğumuz ; Bizim insanlarımızın ürettiği mamülleri satın alarak kanıtlanmış olur.
ÖRGÜ ÖRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR;
Öncelikle ; örgü örerken tığ,şiş ya da iğne batması kazalarına karşı azami ilgili olunarak örülmelidir.
Örgü Nasıl Yapılır? Örgü örerken nelere ilgi etmeliyiz?
Örgü kalitemiz, örgümüzün gevşek ya da sıkı oluşuyla çok yakından ilgilidir. Bu amaçla örgü örerken iplik gerginliğine mutlak surette ilgi etmek; çok gevşek bırakmamak ya da çok sıkmak gereklidir.Örgünün kalitesi; hem sarfedilen ipliğe